Malgrat tot, Srebrenica
Bòsnia i Hercegovina

Malgrat a vegades no es vulgui, tot continua. Malgrat tot hagi estat com una dramàtica pel·lícula de terror, tot continua. Malgrat no et permetin construir una nova llar, tot continua. Malgrat no trobis feina per ser qui ets, tot continua. Malgrat no puguis marxar del teu país per visitar als teus germans, tot continua. Malgrat et creuïs cada matí amb qui va matar al teu pare, tot continua. Malgrat gairebé no et quedin forces per seguir endavant, tot continua. Has decidit tornar a Srebrenica i allà tot continua.
Aquest petit poble viu al 2009 sense oblidar el passat, perdent poc a poc l'esperança d'una minsa bonanova. Protagonista del genocidi més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial Srebrenica encara intenta sobreviure. Sobretot homes i nens, 8.000 musulmans, van ser assassinats un fatídic 11 de juliol de 1995 a mans de les forces sèrbies. Després de la matança el poble va ser ocupat per refugiats serbobosnians. Acabada la guerra i amb els acords de Dayton el país quedava dividit, Srebrenica restava a la nova zona de la Republika Srpska, un territori de majoria sèrbia i sota govern i autoritats serbobosnianes. En els darrers anys algunes famílies musulmanes han tornat a les seves cases però la vida ja no és el que era, cal ser massa valent per trobar-te dia rere dia amb el passat. Tot i la confiança en un demà millor, ara ha arribat una altra mala notícia: Radovan Karadzic, un dels principals impulsors de la matança de Srebrenica, que va ser detingut el 2008 després d'onze anys fugint, encara no ha estat jutjat. Aquest estiu havia de començar el seu judici davant el Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia però va aconseguir boicotejar-lo. Definitivament el seu judici s'ha aplaçat fins al març de 2010.

Malgrat el camí està ple d'entrebancs el poble no abandona, però l'esperança es posa a prova. Malgrat sembla que a nosaltres ens queda massa lluny cal que no oblidem, Srebrenica necessita justícia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text i fotos Alba Danés Srebrenica, abril 2009